joi, decembrie 20, 2012

Litere... pe pereţi.



Dacă în Salzburg am fost uimit de către literele sculptate cu secole în urmă, şi pentru această experienţă a trebuit să mă "pierd" spre vechiul cimitir, în Kitzbuhel subiectul era întins peste tot. Adică peste tot pe pereţi. "Întins" cu pensula. 
Am avut ocazia de a fi martorul celui mai înalt nivel de apreciere a creaţiei artizanale (şi nu numai pe această temă). O localitate chiar foarte bogată, unde există resurse "destul de nelimitate" pentru toate panourile de firmă cele mai sofisticate, şi unde, cu toate acestea, creaţia de mâna ramâne considerat ca fiind de cea mai înaltă clasă. 

Am decis deci să aleg câteva poze pentru a ilustra această mentalitate, fără scrupule pentru daunele provocate in receptorii vizuali ai dragilor mei vizitatori.




Camera mea de hotel nu ar fi fost bavareză fără numarul pictat... 



Librărie-papetărie...





Croitoria exclusivă prefera şi ea pensula "simplă"... 




Uneori şi colţurile dosnice sunt interesante... 



După aceea, mai sunt cei care întrec "simpla" inscripţie... 




O vilă de "cazare"...





Capucinii chiar erau mai autentici fără neoane peste poarta bisericii...



Unul dintre cele mai exclusive hoteluri din Kitzbühel, Grifonul de Aur.







Şi un han...







O perlă mai veche...





"Birtul" numit "Canistrul de lapte"...



Uneori apar şi fonturi moderne...



Cea mai bună poantă am văzut-o însă în hanul Blaue Gans, Salzburg, pe uşa de toaletă... 


4 comentarii:

  1. Şi până la urmă cum se poate scrie frumos? Cum se poate învăţa această caligrafie? Mă refere la primele imagini. Mulţumesc,

    Cris

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu privire la primele imagini: este vorba despre alfabetul "Copperplate", sau engleza cursivă (deşi îşi are originele în alfabetul renaissance italian "italic"), sau "Engrosser`s script" etc. Cele mai multe lecţii pentru acest alfabet se găsesc pe IAMPETH www.iampeth.com/lessons.php , şi există o multitudine de filme de demonstraţie pe YouTube, trebuie căutat "copperplate calligraphy". După informaţiile mele nu prea există cursuri practice în România. Pentru ajutor "online" stau la dispoziţia tuturor :)

      Ștergere
  2. Ce frumos ar fi daca macar in centrele vechi ale oraselor noastre, panourile de firma grosolane facute din plexic (gen firme luminoase Coca-cola) ar fi inlocuite cu genul asta de panouri caligrafiate! M-am bucurat sa vad in Brasov asta: http://brasov.zilesinopti.ro/images/cache/d7129e5c8dff56df019a179464a5ba3b.jpg

    Felicitari pentru blog!

    RăspundețiȘtergere
  3. Vă mulţumesc mult! Cu timpul se va schimba problema firmelor luminoase. Începe cu restaurantele, bistrourile, care au nevoie de o demarcare mai "de clasă" de concurenţă, inscripţii mai decorative de meniu, etc. Începutul este mai lung, asta-i adevărat.

    RăspundețiȘtergere