luni, decembrie 17, 2012

Caligrafie... în piatră...


Acum o săptămână am avut ocazia să petrec câteva zile în Salzburg şi Kitzbuhel. Nu era vacanţă, dar programul meu de lucru permitea să am destul de mult timp să mă uit şi cu ochii turistului, deci a doua zi dimineaţa m-am dus şi eu pentru câteva ore în oraş. 
Mă plimbasem deci in Salzburg, încercând să fiu atent şi la busola din cap, să nu devina prea confuz. De obicei prind nişte repere ca turnurile bisericilor, cum făceam cu mulţi ani în urmă cu bradurile solitare în munţi. Mergea fără probleme şi aici, la fiecare colţ era un turn în oraşul vechi din Salzburg. 
Ceea ce era însă surprinzător, că urmărind una dintre "direcţiile de turn", după ce trecusem pe sub un arc de clădire, m-am găsit plin în cimitirul Sfântu Petru. Mi-am amintit deodată de orele petrecute - tot cu mulţi ani în urmă - în cimitire, în concursuri "cine găseşte cea mai veche piatră".
Acest sentiment s-a trezit şi acum, vazând cimitirul în faţă, lapidariul pe pereţii bisericii, catacombele, criptele marilor familii locale. Surpriza cea mai mare a venit însă cănd m-am apropiat de cripte şi am descoperit bogăţia uimitoare a inscripţiilor în piatră. Am fost obligat să aduc câteva amintiri...Spentru pozele de amator... De observat: înfloriturile literelor mari fraktur, precum şi cursivele filigrane. Jos  pălăria pentru pietrari...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu