marți, decembrie 20, 2011

Test: Marker Kuretake ZIG Scroll & Brush


Până astăzi am auzit numai, dar nu am avut încă ocazia să iau în mână un marker KURETAKE. Rareori lucrez cu marker, să nici nu mai vorbim de pensulă-marker, în ciuda faptului, că îmi place să testez toate instrumentele care îmi trec prin mână :). 
Dar am un prieten, care mi-a dat o jumătate de pungă de markere KURETAKE ZIG SCROLL & BRUSH, (împrumutate numai pentru testare, căci conţinea vreo 50 de culori diferite). Mi-a făcut plăcere că era interesat de părerea mea. 

Prima certitudine era că TREBUIE uitat tot ce am în cap despre markerele obişnuite de birou, sau de uz şcolar. În primul rând, materia, calitatea este cu multe stele superioară, în al doilea venea faptul că pe un capăt avem o pensulă excelentă, celălalt fiind tăiat pentru a avea o trăsătura dublă. 

Ca de obicei, am început bineînţeles cu mâzgălituri pe o foaie, să văd ce îmi va permite acest instrument, din punctul de vedere al caligrafiei latine.


În primul rând am constatat un adevăr neschimbat: manipularea pensulei nu este forţa mea principală. De aceea am fost recunoscător că pensula este puţin mai rigidă decăt cele tradiţionale, având astfel trăsături căt-de-căt acceptabile în ciuda "eforturile mele contrare" :D. Sunt sigur că este excelent în mâini mai uşoare.



Adevărata descoperire a fost însă pe capătul celălalt. 

În ceea ce priveşte peniţele sau vârfurile tăiate pentru linie dublă (există şi la stilouri, de ex. în setul caligrafic Bruynzeel), mulţi întreabă, la ce se pot folosi, în afara iniţialelor cu umbră, sau rareori la nişte inscripţii de decoraţie.

Răspunsul mi-a venit de sine folosindu-l, observând un reflex de corecţie de fiecare dată când am văzut că am o problemă de ţinere, sau unghi de trăsătură. Mi-am amintit de cele două creioane "lipite" folosite de începători pentru a corecta defectele de unghi şi poziţe a peniţelor pe hârtie, potrivit alfabetului respectiv.

Şi cu aceasta mi-a venit ca un fulger, că tocmai ţin în mână creioanele lipite reunite într-un singur instrument comfortabil. WOWWW.





Am si început să desenez câteva trăsături de bază, la care începătorii observă greu defectele tip, dar la care detaliile trăsăturilor devin naturale cu un astfel de instrument, şi se înţelege de sine, cum trebuie ţinut unghiul de scriere.



Nu am putut să rezist, şi am făcut şi teste de alfabet, mai întâi cu un Italic mai tradiţional şi mai modern...





... iar după aceea şi pe gotice: Fraktur, Textura şi Bastarda.
Si cum se prezintă în nunta literelor? Am scris numai câteva cuvinte. Cei care vor mai mult, sunti nevoiţi să încerce ei însuşi :)





Concluzie: Instrumentul de exerciţii prin definiţie. Arată perfect toate problemele de rezolvat, toate micro- şi macrodefectele de corectat. Bun pentru începători, dar şi pentru profesionişti, pentru că din când în când este foarte folositor să revenim la baze, chiar şi după ani şi ani de practică.

Mi-a făcut plăcere. Scriere frumoasă la toţi... :)

2 comentarii: